Η πλαστική ρύπανση είναι ένα από τα πιο τοξικά προβλήματα της ανθρωπότητας. Η συνεχής και μαζική σπατάλη πλαστικών απειλεί να μετατρέψει τον πλανήτη σε μια γιγαντιαία χωματερή σκουπιδιών. Η ανακύκλωση αυτών των υλικών είναι ανεπαρκής και η αναζήτηση άλλων εναλλακτικών λύσεων για τη χρήση τους είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η επίτευξη οικοσυστημάτων, ένα καλό παράδειγμα είναι τα πλαστικά τούβλα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η μέση χρήση μιας πλαστικής σακούλας είναι 12 λεπτά και η αποσύνθεσή της είναι σχεδόν μισή χιλιετία, πώς αλλιώς θα χρησιμοποιηθεί αυτή η τσάντα για το υπόλοιπο της ωφέλιμης ζωής της; Η απάντηση είναι: πλαστικά τούβλα.

Ο μηχανικός της Κένυας Mzambi Matee εμπνεύστηκε από τη συσσώρευση αποβλήτων στη γενέτειρά της στο Ναϊρόμπι για να δημιουργήσει ένα νέο υλικό. Η καινοτόμος λύση προωθεί την κυκλική χρήση των πλαστικών και όχι την αυτόματη απόρριψη.

Η Gjenge Makers είναι η εταιρεία που ιδρύθηκε από αυτή τη νεαρή γυναίκα, στην εταιρεία αυτή τα πλαστικά μετατρέπονται σε βιώσιμα και ανθεκτικά δομικά υλικά χρησιμοποιώντας μηχανές σχεδιασμένες από τον μηχανικό.

Πλαστικά τούβλα επαναπροσδιορίζοντας την κατασκευή
Τα υλικά που προκύπτουν από αυτόν τον μετασχηματισμό είναι πλαστικά τούβλα πολύ ισχυρότερα από το σκυρόδεμα. Μια αρκετά βιώσιμη επιλογή για την αντικατάσταση ενός από τα πιο ρυπογόνα υλικά στον πλανήτη.

Ο νέος επιχειρηματίας είναι τώρα ο σχεδιαστής ενός συστήματος που μετατρέπει το πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας, το πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας και τα πλαστικά πολυπροπυλενίου σε στερεά Οικοδομικά τούβλα.

“Υπάρχουν απόβλητα που δεν μπορούν πλέον να επεξεργαστούν. δεν μπορούν να ανακυκλώσουν. Αυτό παίρνουμε”, λέει ο Matee. Αντί να πάρει όλα τα απόβλητα που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν σε έναν άσκοπο χώρο υγειονομικής ταφής, αποστέλλεται στην εταιρεία Matee.

Μόλις φτάσουν εκεί, οι υψηλές θερμοκρασίες και η συμπίεση των μηχανών μετατρέπουν το υλικό σε ένα πολύχρωμο νέο πλαστικό τούβλο. Επειδή παίρνει διαφορετικά μεγέθη και πάχη, τούβλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τοίχων, να ανοίξει δρόμους και πολλά άλλα.

Μέχρι στιγμής, το εργοστάσιο του μηχανικού της Κένυας έχει επεξεργαστεί 20 τόνους πλαστικών αποβλήτων, που ισοδυναμούν με περίπου 1.500 τούβλα που παράγονται ανά ημέρα. Επιπλέον, το περιβαλλοντικό όφελος δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα επειδή η εταιρεία δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης για νέους και γυναίκες.

Το έργο αυτό από κάθε άποψη είναι νικητής και ως αποτέλεσμα των ενεργειών του, ο Matee ήταν ένας από τους επτά νικητές του βραβείου un Young Champions of the earth sustainability award για καινοτόμους κάτω των τριάντα ετών. Γιορτάζουμε τη νίκη του για τον πλανήτη και για τη μείωση των αποβλήτων.

Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *