Ενέργεια, η πιο σημαντική λέξη σήμερα που καθορίζει την ανάπτυξη και τις δραστηριότητες του ανθρώπου. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει ειδησεογραφικά sites που μαστίζονται από πληροφορίες σχετικά με τις διακοπές ρεύματος, το φως, την ενέργεια και τις χειμερινές καταιγίδες, τόσο στο Μεξικό όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά πώς αντιμετωπίζεται αυτή η ενεργειακή κρίση;

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα ενεργειακά προβλήματα περιλαμβάνουν πολύ περισσότερα από το τρέχον πέρασμα. Αυτό σημαίνει ότι η ενέργεια είναι πολύ περισσότερο από τα καλώδια που είναι εξοπλισμένα με φως, μεταφράζεται σε πόρους, συγκεκριμένα σε φυσικούς πόρους.

Από τότε που ξεκίνησαν οι διακοπές ρεύματος στο βόρειο Μεξικό, η κυβέρνηση επεσήμανε τις αποτυχίες του δικτύου λόγω κακοκαιρίας. Σε κάποιο βαθμό γίνεται κατανοητό ότι η ανθρώπινη δομή μπορεί να υποκύψει στη φύση, αλλά αυτό δεν είναι καινοτομία.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονται λόγω έλλειψης πόρων. Σε μια διάσκεψη, ο πρόεδρος του Μεξικού, Andrés Manuel López Obrador, ανακοίνωσε ότι διατάχθηκε να ενεργοποιήσει μονάδες άνθρακα και μαζούτ για την καταπολέμηση της έλλειψης ενέργειας στη χώρα.

Από πού προέρχεται η έλλειψη ενέργειας; Η γενική πηγή είναι το αμερικανικό αέριο, το οποίο έχει ανασταλεί και έχει αφήσει χιλιάδες χωρίς ισχύ ή θέρμανση. Σε απάντηση, ο πρόεδρος του Μεξικού έκανε τα εξής:

“Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα επειδή ξεκινάμε εργοστάσια που δεν απαιτούν φυσικό αέριο, ξεκινάμε εργοστάσια καυσίμων, με άνθρακα για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πραγματοποιείται ένας ολόκληρος σχεδιασμός έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην εξαντλούνται… “- AMLO.

Οπισθοδρόμηση προς τη ρυπογόνο ενέργεια στο Μεξικό
Δεν υπάρχει καλύτερο σενάριο από μια κρίση για την προώθηση εκείνων των ιδεών που προτείνουν ένα καλύτερο μέλλον. Όσον αφορά το ζήτημα της ενέργειας, ο κόσμος έχει στραφεί στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με καθαρή ενέργεια. Γιατί;

Εκτός από τη συμβολή στην εξισορρόπηση του περιβάλλοντος, η καθαρή ενέργεια σημαίνει υψηλότερες αποδόσεις με χαμηλό κόστος μακροπρόθεσμα. Επίσης, μια πιο αξιόπιστη προσφορά από τα ορυκτά καύσιμα, δηλαδή, μπορεί να μειώσει τις διακοπές ρεύματος.

Ωστόσο, η ενεργειακή κρίση που προκαλείται από φυσικά φαινόμενα – τα οποία είναι και η επίδραση των δραστηριοτήτων ορυκτών καυσίμων – είναι αποτέλεσμα ιστορικής κατάχρησης ενέργειας.

Όταν ανακαλύφθηκαν αυτοί οι πόροι γνωρίζαμε ότι ήταν χρυσός για την ανάπτυξη του πολιτισμού, αλλά κάθε κέρδος έχει κόστος και τα ορυκτά καύσιμα πληρώνουν υψηλό κόστος. Σήμερα ο πλανήτης απαιτεί από εμάς να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους με σύνεση ή να πεθάνουμε από υπερεκμετάλλευση.

Το Μεξικό πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση και τα αποτελέσματα αρχίζουν να είναι ορατά. Είναι επείγον να επενδύσουμε και να προωθήσουμε την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, αν και αυτές δεν είναι 100% οικολογικές, αν βρίσκονται σε υψηλότερο ποσοστό από τα ορυκτά καύσιμα.

Για να αποφευχθεί και πάλι η έλλειψη ενέργειας και ακόμη και η βελτίωση της κατανομής της ενέργειας, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε προς το νέο πανόραμα. Τα σημερινά αποτελέσματα μας κοστίζουν πολύ περισσότερο από μια επένδυση στο μέλλον, η οποία θα μπορούσε να βελτιώσει εμφανώς την ενέργεια στο Μεξικό.

Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *