Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει προκαλέσει μεγαλύτερες αμφιβολίες ή ότι έχει δικαιολογήσει τόσες πολλές ατομικές και συλλογικές ενέργειες, όπως η αντίληψη της “ανθρώπινης φύσης”. Ορισμένα φιλοσοφικά ή θρησκευτικά ρεύματα ισχυρίστηκαν ότι το κακό είναι το εγγενές χαρακτηριστικό μας, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι το πρωταρχικό μας χαρακτηριστικό είναι καλοσύνη.

Αλλά τα φυσικά χαρακτηριστικά μας αραιώνονται με αυτά που προκύπτουν από τον πολιτισμό και τις ορθολογικές μας ικανότητες, μέχρι να καταστεί αδύνατο να διακρίνουμε τι μας κάνει ποιοι είμαστε.

Για να ξεπεραστούν αυτοί οι λαβύρινθοι, αξίζει να προβληματιστούμε για την ανθρώπινη φύση από μια αρχή: είμαστε επίσης προϊόν της φύσης. Ίσως είμαστε οι πιο εκκεντρικοί από τις δημιουργίες του, αλλά είμαστε στο τέλος της ημέρας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε επίσης τόσα πολλά θετικά χαρακτηριστικά, όπως είναι παιχνιδιάρικο

Ωστόσο, ακούγοντας τι ψυχολογία έχει να πει για το πιο δυσάρεστο πράγμα για τη σύγχρονη ανθρώπινη φύση είναι διαφωτιστική. Ο νευροεπιστήμονας και ο συγγραφέας της επιστήμης Christian Jarrett συγκέντρωσαν μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί από την ψυχολογία.

Από τη φύση … βλέπουμε τις μειονότητες ως λιγότερο από τον άνθρωπο
Αυτή η αχαλίνωτη απάνθρωπη αποδείχθηκε σε μια μελέτη που χρησιμοποίησε τεχνολογία για τη σάρωση του εγκεφάλου. Δύο ψυχολόγοι παρατήρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των φοιτητών του Πανεπιστημίου του Princeton ενώ είδαν φωτογραφίες ανθρώπων από διάφορα κοινωνικά στρώματα και ομάδες. Βλέποντας εκείνους με υψηλότερη “κατάσταση” ενεργοποίησαν τον μεσαίο προμετωπιαίο φλοιό-που σχετίζεται με συναισθηματικές συνδέσεις με άλλους-ενώ οι φωτογραφίες των άστεγων ή των τοξικομανών δεν το ενεργοποίησαν.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι θεωρούν ανθρώπους όπως μετανάστες ή κατοίκους λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών ως “λιγότερο εξελιγμένες”, κάτι που συμβαίνει ακόμη και σε παιδιά που βλέπουν παιδιά άλλου φύλου.

 

Από τη φύση … είμαστε δογματικοί
Αν είχαμε άλλη φύση, ίσως θα μπορούσαμε να επιδείξουμε τη διαφωνία μας με καλά επιχειρήματα. Η αλήθεια είναι ότι σε αρκετές κλασσικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν ακράδαντα σε κάτι τείνουν να αγνοούν εντελώς τα στοιχεία που καθορίζουν τη θέση τους. Προφανώς, αυτό έχει να κάνει με μια ενστικτώδη διασφάλιση της αίσθησης μονιμότητας μας.

 

Από τη φύση … θα προτιμούσαμε να βλάψουμε τον εαυτό μας παρά να περάσουμε χρόνο με τις σκέψεις μας
Μια περίεργη μελέτη από το 2014 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να σκέφτονται ή να αποσυνδέονται. Στη δοκιμή, το 67% των ανδρών και το 25% των γυναικών προτιμούσαν ηλεκτρικά σοκ αντί να ξοδεύουν 15 λεπτά σε ειρηνική περισυλλογή.

 

Από τη φύση … είμαστε ηθικοί υποκριτές
Όταν δεν είμαστε αυτοί που κάνουν κάτι εγωιστικό – όπως επιλέγοντας το πιο εύκολο έργο και υποβιβάζοντας το πιο δύσκολο το ένα στο άλλο-και είμαστε, αντίθετα, αυτοί που παίζουν κόλπα πάνω τους, είμαστε αγανακτισμένοι σαν να “δεν μπορούσαμε να το κάνουμε”. Αυτό αποδείχθηκε σε πρόσφατη μελέτη. Έχουμε επίσης την τάση να δικαιολογούμε αυτό που κάνουμε από τις συνθήκες στις οποίες ζούμε, αλλά δεν είμαστε σε θέση να μετρήσουμε με το ίδιο βαρόμετρο τι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι.

 

Από τη φύση … είμαστε ελκυσμένοι σε άτομα με ζοφερά χαρακτηριστικά προσωπικότητας
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έλκονται από ναρκισσιστές, ψυχοπαθείς, και Μακιαβελικά άτομα –και ακόμη και εκείνα που έχουν και τα τρία χαρακτηριστικά ταυτόχρονα. Αυτό είναι πιθανό να έχει να κάνει με την επιβίωση, καθώς αυτά τα χαρακτηριστικά δείχνουν εμπιστοσύνη και δύναμη στο άλλο.

Author

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *